Opravdu? Brno vs. Mora

19.01.2017 20:22

Na výjezd do Brna se po delší době konečně daří naplnit bus, proto se těším, že si konečně i něco popiju, když jsem všechny předchozí automobilové výjezdy řídil. Trochu nestíhám a tak na sraz jedu autem, po cestě ještě nabírám pár lidí a k zimáku dorážíme asi půl hodiny před odjezdem busu. Z kumbálu vezmeme buben a megafon a vyrážíme k Bille za ostatními. Už za rohem slyšíme skandování, nálada autobusových výjezdníků je výborná a všichni už jsou na dnešek patřičně natěšení. Nutno dodat, že někteří jsou tak natěšení, až jen těžko zvládají dojít k autobusu, což bude mít ještě nepříjemnou dohru v Brně, ale o tom až dále.

Po cestě se konzumují lihoviny všeho druhu, dává se různě ochutnávat zejména domácí pálenka, které po autobuse koluje snad 7 lahví různých objemů. Kousek za Vyškovem si dáváme zastávku na skoro už tradiční benzince, pustíme nějaké ty dýmovnice a po asi 15 minutách vyrážíme dále. Nikde se cestou nezasekáváme a tak se už dvacet minut po čtvrté zjevujeme u místní arény, která nese vskutku prazvláštní název, ten si ještě někteří podle kultovní americké komedie upravují na MCBP. Fanoušek, který je na dnešní výjezd absolutně nejnatěšenější, několikrát uklouzne a padá na zem, po chvíli snahy to vzdává a říká, že se tak těší, až na hokej prostě nemůže jít. Před zápasem jsou vyvedeni i 2 naši fanoušci, sami nechápou proč, jeden z nich se pak pokoutně na stadion přece jen dostává. Ohledně druhého vyvedeného a našeho „geologa“, který zkouší zblízka povrch brněnských chodníků a trávníku, nám policie sděluje, že se buď přesunou zpátky do autobusu, který už odjel na parkoviště, nebo budou převezeni na záchytku. Vyšleme je tedy k autobusu, ale po první třetině nám velitel zásahu sděluje, že po cestě vyprovokovali konflikt s policisty a přece jen byly převezeni na záchytku a pobudou si tam do zítřka.

No nic, zpátky k dalšímu dění. Po absolvování prohlídky si ještě zapálíme před zimákem, já pozoruji skupinku domácích, která nás sice sleduje, ale vzhledem k přítomné security a policii se drží zpátky. Vcházím na zimák, kde už se pomalu "plní" náš sektor. Ochozy na sezení jsou téměř prázdné, čemuž se docela divím, protože do začátku zápasu zbývá nějakých 30 minut, ale tohle je klasika i u nás, že 10 minut před začátkem je venku kolikrát i 2.000 lidí, protože mají své místo jisté, a pak si stěžují, že se na to místo nedostanou včas. Zlatá 1. liga, kdy se neprodávaly lístky na místa a 90 % lidí sedělo na svých místech i půl hodiny před začátkem. Ochozy brněnské haly se ale plní velice slušně, a i když není, asi díky televizi, úplně vyprodáno (na extraligový zápas s námi snad poprvé), návštěva 7.300 lidí je velice dobrá.

Fandit začínáme už při vjezdu našich hráčů na led, to samé platí o domácích. Těsně před úvodním buly pak domácí vytahují i svou dnešní prezentaci, která je tvořena plachtou s textem, nápisem „vzhůru modrobílé šály“ a modrými foliemi po stranách, nad a pod plachtou nic.

U tohoto chorea se na chvilku zastavím. Brněnští se nám několikrát vysmívali za naše prezentace, netvrdím, že často to nebylo právem a že mi některé nepřišly posléze směšné taky, ale toto brněnské dílo mělo několik zásadních nedostatků. Předně na plachtě byl jakýsi nápis, ze kterého jsem přečetl jen Brno a marně se snažil rozluštit ten zbytek (to jsem rozluštil až z fotek po zápase, který byly foceny z boku), plachta byla navíc uprostřed natržená (možná schválně) a její roztažení trvalo celkem dlouho. Nápis, škoda mluvit, ale jak jsem si všiml, s nápisy mají v Brně problémy dlouhodobě. Fólie po stranách sice fajn, ale někteří je vytahují obráceně, původně jsem si myslel, že mají třeba vytvořit nějaké písmeno… Jak už jsem zmínil, nad a pod plachtou není nic, být tam třeba stříbrné fólie, vypadalo by to lépe, takhle je ten prostor, díky tomu, že na stranách ty fólie jsou, takový prázdný. Nevím, kdo choreo kreslil a upřímně je mi to úplně jedno, protože ho prezentoval brněnský kotel. Takhle by podle mě nemělo vypadat choreo asi nejlepšího hokejového tábora u nás, který má potřebu neustále ostatní díla komentovat, kritizovat a vysmívat se jim. Dříve brněnští vnucovali ostatním táborům názor, aby tak jako oni upřednostňovali kvalitu před kvantitou, v jakémsi pozápasovém vyjádření, které se ke mně dostalo, ale úplně otočili a v současnosti preferují názor, že je jedno jak choreo vypadá, hlavně, že nějaké je, tudíž jak je vidno, své názory mění podle toho, jak se jim to zrovna hodí, což není jediný příklad, více ke konci reportu.

Domácí jsou i díky velké početní převaze v hledišti jasně lepší, nám je to ale celkem jedno a také téměř bez přerušení fandíme. Náš support nikterak nenaruší ani brzký gól v naší síti, zatím si to užíváme a až na pár páprdů nahoře se zapojuje celý sektor. O pár minut později vyrovnává Franta Skladaný, my si zaskáčeme, vyvoláváme střelce, pak rozdělíme sektor na 2 půlky a odpovídáme si. Pak si dáme chorál, který jedeme naplno několik dlouhých minut, asi 2x chci přestat a nechat lidi vydechnout, ale ty to dnes baví, serou na mě a pokračují dál, ze srandy dělám, že mě to sere, ale ve skutečnosti mě to hrozně těší :-) Poté se zase začínáme věnovat dění na ledě, naši jsou docela pod tlakem a tak se několikrát ozývá „hoši bojovat“, třetinu pak zakončíme potleskem a jsme zvědaví na další část, jelikož naši dnes nehrají vůbec špatně. O přestávce venku pokuřujeme, popíjíme a drtivá většina z nás má výbornou náladu.

Ze začátku druhé třetiny ani zdaleka nenavazujeme na náš výkon z první části, poprvé musím lidi zjebat, ať se vzpamatují a po tomto proslovu se sice většina opravdu vzpamatuje, ale oproti první třetině tomu pořád něco chybí, jako by někteří čekali, že teď za ně budou fandit jiní, ale dnes bohužel není nikdo, kdo by byť na chvilku převzal štafetu. Nálada se rapidně mění s naším vedoucím gólem, který po takové nenápadné akci a geniální přihrávce Honzy Knotka, dává Marek Laš (mimochodem docela pobavila taková blbá náhoda, že domácí zrovna jeli Kometa gól :-). Znovu vyvoláváme střelce, ten nám mává a má z gólu opravdu velkou radost, pak si zaskáčeme, dáme odpovídačku a náš support zase vypadá tak, jak by měl vypadat pořád. Nedělám si iluze, že jsme v hale bůhvíjak slyšet, Braňo pod brněnským kotlem nás ale evidentně slyší a pokaždé, když ho vyvoláváme, nám mává, což nám vlévá do žil další energii. Ke konci třetiny to zase začíná stát za hovno, sice fandíme, ale v menším počtu a tak nějak na půl plynu, po závěrečné siréně chytnu nerva, lidi seřvu, že tam stojí se založenýma rukama jako čuráci a kdy jindy by chtěli fandit, když ne teď, jestli jim nestačí, že vedeme a hráči hrají výborně. Nevím kurva, jestli musíme co 10 minut dávat gól, aby všichni vydrželi fandit??

O druhé přestávce pak mezi námi panuje ještě lepší nálada, několik našich se dostává do konfliktu se security kvůli obyčejné skleněné pleskačce slivovice, kterou má celé 2 třetiny jeden z našich fanoušků u sebe, nabízí ji i různě po sektoru a najednou to vadí. Naštěstí je už skoro prázdná, takže to tolik nemrzí.

Začíná třetí třetina, zjebání ke konci druhé evidentně pomohlo a tak to fandění jde zase dobře a lidi baví. Domácí začínají náporem, všechny síly napnou také ochozy a v těchto chvílích je to místy docela rachot, zmrazí je ale náš gól na 1:3, který dává Míra Holec, který si ještě ve druhé části střihl menší potyčku s domácím kapitánem. V našem sektoru vypuká neskutečná radost, znovu vyvoláme střelce, pak se všichni chytneme za ramena a dlouho skáčeme a poskakujeme po sektoru, někteří poskakují tak vehementně až si sedají na prdel :-D Pak znovu rozdělujeme sektor na 2 poloviny a odpovídáme si, pak z plných plic pějeme jeden z našich chorálů a 99 % z nás se parádně baví, skáče, tleská. V komerční přestávce si dáváme i naši opakovačku, na tu ale reaguje o něco méně lidí, protože mi jako na sviňu, stejně jako na posledním domácím zápase, dochází v této chvíli baterky v megafonu. Závěr zápasu si maximálně užíváme, při chorálech skáčeme v sektoru jako vzteklí, tleskáme, prostě super! Jen škoda, že nás dnes nevyjelo víc, mohlo to být ještě lepší… Konec zápasu vytleskáváme, pak klukům několikrát poděkujeme, společně si zaskáčeme a ještě vyvoláme Braňa, který simuluje skok do plexiskla, aby se neřeklo. Po zápase jsme zase drženi v sektoru, ochranka je však maximálně v pohodě, proto klidním jednoho našeho hysterického fanouška, po chvilce nás dokonce pouští ven kouřit a po dalších asi 3 minutách jsme puštěni k busu. Tam zase probíhá klasická scéna, jak pár našich, tak pár domácích si vyměňuje názory přes těžkooděnce, což je naprosto zbytečné. Když odjíždíme, zase někteří přes sklo busu hrdinně fakují brňáky. Tohle mi vždycky přijde hrozně směšné a naprosto zbytečné, uvědomujete si, že se chováte úplně stejně jako třeba ti idioti z Třince, ze kterých si pak za tohle děláte srandu??

Do Brna nás vyjelo asi 90, někdo mluví o stovce, což je maximum, kterému bych dokázal věřit. I přesto, že nás bylo málo, si výjezd drtivá většina určitě parádně užila. Na jednu stranu mě ten počet sere a to i s ohledem na to, že dnes v Brně výjimečně nebylo vyprodáno a mohli jsme vyjet v mnohem lepším počtu než jindy, ale na druhou stranu to beru realisticky a v současné situaci jsem rád, že se alespoň naplnil autobus a pár lidí ještě dorazilo auty. Taky nás dnes v Brně mohlo být 40, možná ani to ne, bohužel… Po cestě zpátky pak slavíme i v autobuse, na benzince pouštíme i pár stroboskopů, po této zastávce baví skoro celý autobus jindy docela málomluvný fanoušek, který dnes opravdu perlí :-D

Nemám ve zvyku se nějak obsáhle vyjadřovat k výkonům soupeřů, ale v tomto případě musím udělat výjimku. Samozřejmě, jak už jsem zmínil, Brno je nejlepší hokejový tábor u nás už dlouhá léta, sice není tak suverénní jako v minulých letech a dost mu dýchá na záda třeba Motor, ale podle mě je pořád nejlepší. To se týká jak výkonů doma, tak počtů na výjezdech, mimo jiné i u nás. Dnes však na tribunách podali zdaleka nejslabší výkon za všechny zápasy, které jsem tu zažil, a že jsem jich za těch let zažil opravdu dost a dost. Jasně, když se do toho opřeli a potleskem se přidaly okolní tribuny, byl to opravdu rachot, ale u obyčejných pokřiků to taková sláva nebyla, a to ani v minulých zápasech. Troufnu si tvrdit, že kdybychom dneska přijeli v lepším počtu, kdyby nás bylo alespoň 300, tak bychom byli domácím minimálně vyrovnaným soupeřem. O to víc nás to může mrzet a mě to třeba pěkně sere, navíc, když dneska byla velice dobrá příležitost, která se už nemusí zase nějakou dobu opakovat… On ten výkon domácích na tribunách dnes nebyl jen o té hlučnosti, která s přibývajícími minutami dost upadala a třeba ve třetí části tam měli domácí mezery jako prase, ale i o tom, že se neustále opakovalo pár pokřiků a jeden chorál, což tvořilo asi 75 % dnešního dopingu. On třeba ten chorál je super, navíc se do něj zapojuje celý stadion minimálně tím tleskáním, ale když ho slyšíte už minimálně podesáté za zápas… 

Docela pak nechápu z brněnského pozápasového vyjádření, ve kterém svůj bídný výkon zdůvodňují výkonem hráčů na ledě. Když u nás třeba v první extraligové sezoně vyhráli oba zápasy a náš výkon na tribuně stál opravdu za hovno, tak nás kritizovali, že to přece bylo derby a měli jsme se i tak vyhecovat. Když se tedy dnešní support domácích rovná výkonu hráčů na ledě a výkony hráčů je serou dlouhodobě (i když jsou 4. v tabulce), co bychom měli v naší situaci dělat my? Když prohráváme, tak nefandit, když bude série porážek, tak rozpustit led a spálit zimák? Stejně tak ta chorea, brněnská tvorba v minulých letech snesla ta nejpřísnější měřítka, co jsem viděl jejich chorea u nás (vyjma těch pláštěnek, ty, musím uznat, byly parádní!) a dnes, tak to byl prostě průměr, navíc s podprůměrným nápisem. Ale hlavně, že nějaké bylo. Trochu mi to přijde, že když něco udělají špatně jiné tábory, tak to brněnští s chutí komentují, hodnotí, vysmívají se, ale když něco udělá špatně Brno, tak to je vlastně v pohodě, hráči hráli na hovno, tak jsme nefandili, choreo nevypadalo nic moc, ale hlavně, že jsme nějaké měli… Jedním slovem, alibismus. Alibismus, který bych zrovna od tohoto tábora vůbec nečekal a hlavně ho vůbec nemá zapotřebí… Jo a s tím choreem, několikrát jsme přivezli mávačky, jednou také menší prezentaci a balonky, nikdy nám nic z toho na stadion vpouštěno nebylo, takže tak.

Není nás ani zdaleka tolik jako brněnských, ale všichni, kteří se u nás starají o fanouškovské aktivity, jsou tomu klubu maximálně oddaní a dělají pro to maximum. Teď navíc naše řady ještě prořídly, protože pro pár lidí začaly být důlěžitější jiné věci jako chlast, párty apod., a nedávali tomu zdaleka tolik, co dřív. U některých to zamrzí více, u některých méně a u některých prakticky vůbec... Když si to člověk vezme kolem a kolem, chybí nám v podstatě jedna celá generace fanoušků, ze které chodí stabilně na hokej a zapojuje se do dění kolik, 5 – 6 lidí? Většina má už dnes jiné starosti – lepší práci, rodiny a na ten hokej a věci kolem už toho času mají minimum. Lidi, kteří se dnes starají o naši scénu, s tím začínali v podstatě ještě jako děti bez jakýchkoliv zkušeností před nějakými 3 a půl roky, za tu dobu nadělali plno chyb ať už šlo o různé útěky, schovávání se, vládce Moravy, hoolifans, vyjadřování se ke každé kokotině, která se kde napsala a tak bych mohl psát dále. Myslím si, že dnes už by takové chyby neudělali, postupem času dostali alespoň trochu rozumu, nechali si poradit od starších, kteří už mají něco za sebou, ale aktivně už se na dění nepodílí. Stejně tak nemáme žádnou stálou chuligánku a pokud na hokej nepřijdou nebo nevyjedou lidi, kteří jsou alespoň schopní se postavit, nedáme dohromady nic a jsme tak akorát za čuráky a to všichni, bez rozdílu. Věřím ale, že s nastupující generací se plno věcí změní k lepšímu, i když to určitě bude ještě nějakou dobu trvat. Potenciál k tomu rozhodně je, stačí vzít věci za správný konec. Nakonec jsem se docela rozepsal, takže díky všem, kteří to dočetli až sem.