Kdo zaváhá, nejede - Mora vs. Hradec a Zlín vs. Mora

13.10.2016 08:59

Když ve volných chvílích přemýšlím o letošní sezoně z pohledu fanouška, nejsou to příliš veselé myšlenky. Přijde mi, že to začíná jít trochu z kopce a ten kopec je čím dál prudší. Jasně, taková ta prvotní extraligová euforie už asi opadla, ale o to víc bychom se teď měli všichni snažit, o to víc bychom měli máknout, abychom si udrželi laťku, kterou jsme nastavili docela vysoko. Zatím mi to tak nepřipadá, spíš mi přijde, že někteří na to začínají pěkně srát, ať už je řeč o výkonu na tribunách doma, nebo na výjezdech. Více ale až na konci reportu.

 

Mora vs. Hradec

V pátek na náš zimák přijede Hradec, který bezesporu patří, co se týče fanoušků, k tomu lepšímu, co může naše hokejová scéna nabídnout, proto si říkám, že právě na tomhle zápase by se mohlo ukázat, jak na tom vlastně jsme my. Kolem páté ještě musím do servisu pro auto, takže do poslední chvíle netuším, jestli hokej stihnu. K zimáku dorážím nakonec asi 20 minut před zápasem a hned valím dovnitř. Kotel solidně našlapaný, zase mám problém dostat se na místo, chvilku před úvodním vhazováním dávám ještě pokyny ohledně vytažení chorea, které je dnes tvořeno rytířem a nápisem za náš klub, za naše město, bojujte až do konce, černými foliemi a vlajkami po stranách. Začíná zápas, my začínáme fandit, ale zase je to takové zvláštní, nefandí ani zdaleka všichni, zapojují se hlavně lidi přede mnou, na bocích pak jen pár lidí. Chvilku po úvodním buly vytahujeme choreo, i přes menší problémy s narovnáním se ho nakonec daří vytáhnout v plánované podobě, nad hlavu jdou i folie, které ale bohužel nejdou příliš dobře vidět, pouze černá barva asi nebyla úplně dobrá volba… Zároveň s choreem zpíváme, resp. snažíme se zpívat, chorál „tak to jsme my“, zapojuje se ale strašně málo lidí. Postupem času se to sice zlepšuje, ale k ideálu to má pořád docela daleko, stále se zapojuje víceméně jen střed, po stranách fandí pouze jednotlivci. Naši jsou na ledě jasně lepší, mají několik gólových šancí, což se ale bohužel neodráží na výkonu tribun. Ve 13. minutě jdeme do vedení, některé jako by to polilo živou vodou a fandění je když už ne dobré, tak alespoň uspokojivé. Hradec ale záhy srovnává a náš výkon padá opět do stejných kolejí. Víceméně stejné je to i ve druhé třetině, i přes neustálé hecování to chvilku jde, chvilku nejde, nedokážeme déle jet nějaký chorál, není to vůbec dobré. Ve třetí třetině zase začínám nadávat, klepu si na čelo, na rozdíl od zápasu s Libercem je ale výsledek pouze ten, že někteří se na mě asi bojí podívat a zaujatě sledují hru, u některých mi pak dokonce přijde, že jen tak otvírají pusu, aby se neřeklo… Zápas nakonec prohráváme v prodloužení, po zápase klukům řekneme, že jsme vždy s nimi a opouštíme zimák. Po zápase se ještě strhává naprosto nesmyslný konflikt s jedním z hradeckých, který nadává na ochranku a jeden z našich si to špatně vyloží.

Co se týče hostů, těch přijelo mezi 70 a 80, fandí celý zápas a vzhledem k naší neschopnosti je slyším na můj vkus až příliš často.

Na zápase jsme také vybírali do kasiček, vybralo se necelých 7 a půl tisíce, děkujeme všem, kteří přispěli. Ti, kteří nepřispěli a ještě měli debilní řeči, no, radši nic.

 

 

Zlín vs. Mora

Výjezdy do Zlína a Brna, které dělí pouze týden, pojímáme jako Tour de Morava, dáváme do výroby nová výjezdová trička, výjezdy propagujeme, kde můžeme, ale zadařilo se tak napůl. Do Zlína jsme vždy vypravili minimálně 2 autobusy, do zápasu s Hradcem plníme stěží jeden. Na tomto zápase ale najednou přichází asi 25 – 30 lidí, že chtějí jet. Když jim je řečeno, že už je autobus plný a další jsme vzhledem k přihlášeným lidem neobjednávali, ještě brblají a jsou nasraní, že pro ně není místo. Na přihlášení a zaplacení výjezdu bylo asi 5 domácích zápasů, rovněž byl založen účet, na který je možné výjezdy platit, což zabere maximálně 5 minut a navíc si jde naprosto jednoduše zkontrolovat, jestli peníze dorazily. Téhle možnosti nevyužil NIKDO. Výmluvy typu neměl jsem kdy zaplatit apod., nejsou absolutně na místě. My taky musíme objednat bus nějakou dobu dopředu a nemůžeme jich objednat jen tak víc a pak doplácet, protože se nenaplní, to je prostě nesmysl.

Před výjezdem trochu nestíhám a k autobusu přijíždím asi 2 minuty před odjezdem. Hned nastává první problém, protože díky nedorozumění přijel menší autobus a řidič, který s námi jede poprvé, nechce vzít několik lidí na stání. Naštěstí jsem autem, takže beru 4 lidi a po nákupu zásob na cestu vyrážíme asi 15 minut po odjezdu autobusu. Ten doháníme za Přerovem, kde si bereme výjezdová trička a dáváme peníze na lístky. Další zastávka je pak na benzince ve Zlíně, kde stojíme asi 10 minut a když ještě kouříme, projíždí kolem autobus v obklíčení antonů. Přijíždíme na parkoviště pod zimákem a míříme k autobusu, kde nastává druhý problém a to ten, že než jsme přišli, byl našim šéf zlínské ochranky sdělit, že dnes máme na pokyn zlínského vedení zakázáno vzít si na zimák megafon. Údajně měl dokonce pronést něco ve smyslu, ať si tam klidně odpálíme pyro, ale megafon nám nepovolí (dokonce od pár lidí slyším, že řekl, že to je na popud některých zlínských fanoušků, kteří si stěžovali, že je nás slyšet víc, jak domácí, vzhledem k mentalitě některých zlínských tomu nelze úplně nevěřit). No, vzhledem k přístupu zlínské ochranky během zápasu a hlavně po něm, se ta výzva k odpálení pyra jeví docela vtipně, ale o tom až dále. Zákaz megafonu mě pěkně nasere a říkám, že na ně jebu, beru megafon z autobusu a jsem rozhodnut ho na zimák chtě nechtě dostat. Přicházíme k bráně, kudy se jde do sektoru pro hosty, security jako vždy přítomna v hojném počtu, všichni jsou šacováni pomalu až na kulích. Já se dostávám na řadu mezi prvními, automaticky roztahuju obě ruce, v jedné stále držím megafon, a čekám, co bude. Sekuriťák mě však jen prohledá a pouští i s megafonem, asi neví nic o pokynu svého šéfa. Někteří ze sekuritky provokují naše už před zápasem, nadávají jim do zmrdů apod., zatím ale nedochází k žádnému většímu konfliktu.

Megafon si od začátku bere kolega, začínáme fandit, je to docela dobré, lidi se snaží, ještě lepší je to pak po našem vedoucím gólu, který vsítí Juraj Mikúš, začíná se docela solidně rozjíždět :-) Záhy poté ale zlínští srovnávají, což se trochu podepisuje i na našem výkonu, toto opaření ale trvá jen chvilku. Zhruba v polovině první třetiny pak přichází boss místní security a říká, že jsme nedodrželi dohodu o megafonu, na to je mu odpovězeno, že nám jen řekl, že máme zakázaný megafon, nikdo s ním nic nedomlouval, tak o jaké dohodě je řeč. Pak nám začne vyhrožovat, že pokud bude dnes nějaký problém, tak příště budeme mít zakázán megafon, buben i vlajky. Já si už od začátku říkám, že nebýt nesmyslných nařízení a provokací ze strany security, bylo by všechno v pohodě, to ale nikdo z nás netuší, že zlatý hřeb dnešního dne nás ještě čeká.

Začíná druhá třetina, hodně lidí ještě kouří venku, u některých se už začíná značně projevovat opilost, takže to není moc dobré. Jakmile jsme kompletní, náš výkon jde nahoru a zase jsme na stadionu tím lepším táborem. Mimochodem, ke zlínským je škoda se vyjadřovat, ty za celý zápas asi třikrát zaslechnu, více se pak probírají až ke konci zápasu, kdy za vydatné pomoci ostatních tribun zpívají vysoký jalovec apod. Docela rozdíl oproti tomu, jaký výkon podali minulou sezonu při druhém zápase u nás, kdy nám byli v hledišti vyrovnaným soupeřem a zanechali opravdu dobrý dojem. S přibývajícími minutami musím znovu lidi do fandění čím dál víc nutit, zase fandí víceméně střed, ve kterém jsou lidi, kteří fandí neustále i doma, na bocích jsou skoro všichni takoví nějací otrávení, nevím, jestli ze stavu zápasu nebo z toho, že je hecuju a nutím fandit.

O druhé přestávce zase pokuřujeme před zimákem, přichází první provokace ze strany zlínských, což vrcholí těsně před koncem přestávky, kdy na pár lidí od nás nabíhá přesila zlínských, nám ale rychle přichází posily a končí to u výzvy zlínských ke sportovním aktivitám po utkání, nakonec je vše domluveno a jedna hokejová pětka z každé strany se má potkat po zápase na improvizovaném kluzišti.

Ve třetí třetině začínáme vzhledem k přestávkovým radovánkám fandit velice pozvolna, trousíme se doslova jako švábi na pivo, kompletní jsme až tak v 5. minutě. Snažíme se naše kluky hnát za vyrovnáním, ale i když jsme na ledě i v hledišti aktivnější, našim se opět nedaří tuto převahu přetavit v góly a nakonec, byť po dobrém výkonu, prohrávají 3:1. Po zápase si přesto s hráči zatleskáme, řekneme jim, že jsme vždy s nimi. Uznale nám zatleská i Libor Kašík, kterého nikoho nenapadlo za celý zápas vyvolávat, spíš padaly urážky, s čímž sice osobně úplně nesouhlasím, ale minimálně za zakopnutí za brankou, po kterém byl nesprávně vyloučen náš hráč, si je zasloužil.

S blížícím se koncem zápasu nás pak obklopuje čím dál víc sekuriťáků a já začínám tušit problémy. Po zápase jsme opět zcela nesmyslně drženi v sektoru a musíme čekat, než domácí absolvují děkovačku. Kdyby nás pustili, zatímco domácí slavili, obešlo by se všechno bez sebemenších problémů. V sektoru jsme drženi i po odjezdu hráčů do kabin, i po odchodu většiny lidí z hlediště. To už některým povolují nervy, tlačí lidi před sebou ven, čehož využije security, která celý zápas víceméně čekala na důvod si bouchnout a cítíc za zády policii začíná řezat lidi před nimi, vytahují tonfy, pepřáky, jednomu staršímu fanouškovi je pepřák nastříkán asi z 15 cm přímo do obličeje. Na to reagují naši a pouští se do ochranky, jednomu z nejaktivnějších sekuriťáků je vytržena tonfa, se kterou pak hrajeme tichou poštu a předáváme si ji dál. Kordon sekuritky je nakonec proražen, ta pochopí, že situaci už nezvládne a pouští náš ven. Venku pak probíhají menší sportovní radovánky, hraje se tzv. pyroball, kdy zlínští podávají přes síť, která je tvořena dvěma řadami kosmonautů, svítící a blikající míče, které jim jsou ve smyslu této hry vraceny zpět, k vidění jsou výborné přihrávky, smeče apod., nějaké ty body si připíšeme jak my, tak domácí, toto klání tedy končí nerozhodně. Po tomto zápase pak proběhne ještě přes síť menší výměna názorů mezi oběma týmy, která je ale zbytečná a na nerozhodném výsledku nic nemění. Následně nás kosmonauti začínají vytlačovat směrem k autobusu, kupodivu jsou, na rozdíl od security, docela v pohodě, asi čtyřikrát padne výzva jménem zákona, ale k žádné akci nepřikračují. Pak jsou k vidění typické scény, zlínští zdálky provokují, jakmile se k nim přiblíží naši, zmlknou, zrychlují krok a s provokacemi začínají opět až z bezpečné vzdálenosti. K plánovanému měření hokejových pětek pak vzhledem k pozápasovým událostem nedochází, všude je tak profízlováno, až se člověk bojí si i nahlas uprdnout.

Až potud se jednalo o docela povedený výjezd, na tribunách jsme byli až na pár posledních minut jasně lepší, pozápasové události asi netřeba komentovat, nebýt neuvěřitelné debility zlínské security, nic z toho by se s největší pravděpodobností nestalo. ALE, to, co se dělo v autobuse, to snad nemá obdoby. Jde pochopit, že se někomu udělá zle, zvlášť když to přežene s alkoholem, ale blít do koše vám přijde normální?? Nebo nechat v autobuse tak neuvěřitelný bordel, že lidi, kteří už byli na x výjezdech řeknou, že tohle ještě neviděli?? Pak slyšíte kluka jak vystoupí z busu a prohlásí, že on si po sobě nic uklízet nebude, že už je po výjezdu a bordel v buse ho nezajímá. Kdo si kurva myslíte, že jste?? Kdo si myslíte, že to po vás bude uklízet?? To máme ještě mimo busu najímat i uklízečku, aby ho po výjezdu uklidila?? Asi to začneme dělat jako se to dělávalo dřív na školních výletech, řidič neotevře do doby, dokud nebude v buse uklizeno, klidně se třeba pochčijte, když nejste někteří schopní si po sobě uklidit svůj vlastní brajgl. Moc dobře víme, o koho jde a u těchto lidí si propříště dobře rozmyslíme, jestli je do autobusu vezmeme nebo ne. Jestli chcete, abychom ty autobusy nadále vypravovali a aby nás vůbec někdo vozil, tak se chovejte jako lidi a myslete na to, že ten výjezd někdo organizuje a někdo za všechno odpovídá, jinak se na to vysereme a busy si může organizovat, kdo chce.

 

Teď si dovolím pár vět o atmosféře doma i venku a celkově o tom, že naše scéna na tom v posledních dnech není zrovna růžově. Když si vezmu první a druhou sezonu v extralize, byla to opravdu velká euforie, návštěvy se většinou až na výjimky pohybovali kolem těch pěti tisíc, z narvaného kotle fandily třeba tři čtvrtiny lidí, často mi přebíhal mráz po zádech, minulá sezona byla výborná i výjezdově, jezdili jsme v dobrých počtech a na většině stadionů jsme i přes početní nevýhodu dokázali našim borcům vytvořit domácí atmosféru…Když si to srovnám s tou letošní sezonou, je z tohohle pohledu žalostná. Na domácích zápasech fandí hlavně prostředek kotle, což jsou lidi přede mnou, kterých může být asi 100, z těch boků se zapojují lidi jen velmi sporadicky, což mrzí o to víc, že se to týká i lidí, kteří chodí na hokej už několik let a vždy stabilně fandili. Proč to najednou nejde, to chodíte do kotle jenom proto, abyste se vyfotili, dali na facebook a tím máte splněno? Nebo snad čekáte, až povedeme tak 3-4:0 a pak teprve začnete fandit? Tahle přímá úměra ale bohužel neplatí, měla by platit spíš nepřímá, čím horší je to na ledě, tím víc bychom se my měli snažit, kluky často ta atmosféra dokáže strhnout a pak dokážou velké věci, viz zápas s Libercem a našel bych mnoho dalších příkladů. Jestli hodláte fandit, jen když se vede, pokud jste jen fanoušci úspěchu, pak nelezte do kotle, jděte si sednout nebo stoupnout na druhou stranu, tam si můžete dělat, co chcete, a nikdo vás nebude do ničeho nutit. Vždycky budu radši, když bude v kotli lidí 200 a 200 jich bude fandit, než když nás bude v kotli 700 a fandit 250, to je prostě na hovno. Stejně tak je na hovno jen tak otvírat pusu, aby se neřeklo… Pokud někdo bude tvrdit, že si může jít kam chce a dělat tam co chce, není to pravda. Demokracie končí v okamžiku, kdy přijdete do kotle, pak už máte kurva fandit a poslouchat spíkra a ne tam stát, čumět, být potichu, nezvedat ruce, nic. Cokoliv jinýho si dělejte na zbytku stadionu, ne v kotli. Stejně tak mě sere, že nedokážeme udržet po delší dobu žádný zpívaný chorál. Nikdo po vás nechce, abyste jeli pořád naplno a vyplivli plíce, ale zapojujte se, třeba s přestávkama, ale zapojujte se pořád! Občas se ozývá i kritika kotle, že už to není, co bývalo. Není, já to vím, vy to víte, tak s tím pojďme něco dělat! To, že o tom budeme mluvit, psát na fórech, na facebooku, kritizovat vsude možně, to nevyřeší, přijďte do kotle a pojďte tam nechat hlasivky! Stejně tak se vyserte na to, že člověk vedle vás, nad váma, pod váma, nefandí, každý musí začít sám u sebe a ne se starat o to, co dělají jiní, serte i na to, že někdo začne pískat na rozhodčí, to nechte jiným, v kotli se má fandit!

Co se pak týče těch výjezdů, není mi úplně jasné, proč lidi nechtějí jezdit. Ceny autobusů zůstaly stejné jako loni, lístky na většině stadionů taky, tak proč je problém ty busy plnit? Děláme to špatně, málo je propagujeme? Samozřejmě se v tomhle ohledu chceme i my zlepšit, ale musíme vidět, že chcete jezdit. Možná si říkáte, tam už jsem byl, tam taky, ale to není o tom, že tam jedu jednou a dost, jde přece o podporu klubu, ne o to odškrtnout si nějaké město, nějaký stadion, že jsem ho už navštívil a jednou za život to stačí, náš klub tam hraje minimálně 2x každou sezonu! S tímhle souvisí i různé onlajn přenosy, streamy apod. Všechny bych je nejradši zrušil, aby lidi, pokud budou chtít vidět hokej venku naživo, byli nucení zvednout prdel a na ten hokej jet. Zlatá první liga, tam mohl člověk buď jet, nebo se dívat na textový přenos. Chápu, že někdo je třeba v práci, nemocný apod., ale pak mám vždycky rudo před očima, když vidím na facebooku fotku člověka, co sedí u notebooku nebo televize, ideálně v dresu a čepici, se šálou na krku, a napíše, že fandí i doma u přenosu. Nefandí, jen se prostě dívá na přenos v dresu a čepici. To, co bylo řečeno o fandění doma, platí úplně stejně i pro výjezdy. Pokud už někam vyjedete, tak fanděte, jeli jste tu cestu pro to, abyste kluky podpořili a tím, že budete stát a koukat na hokej je ničím nepodpoříte a děláte úplně to samý, co někdo, kdo kouká doma na přenos v dresu a čepici, akorát na jiným místě. Řvěte, skákejte, prostě se bavte, o tomhle ty výjezdy primárně jsou!

Takže závěrem, pokud chceme udržet na našem zimáku atmosféru, kvůli které sem soupeři neradi jezdí a nechceme dopadnout jako třeba v Pardubicích, Liberci apod., musíme být neustále aktivní, nesmíme usnout na vavřínech, protože nikdo jiný za nás fandit nebude, tak se kurva konečně proberme a začněme to dělat pořádně od podlahy jako v minulých letech! Neseďme jenom u facebooku, lajky jsou sice fajn, ale tím nikomu a ničemu nikdy nepomůžete, můžete sice na internetu lajkovat a komentovat každou ptákovinu jako zběsilí, mnohem větší podporu ale hráčům vyjádříte, když přijdete na hokej nebo vyjedete ven a budete je celý zápas podporovat svými hlasivkami. Nikdy jsem třeba neslyšel žádného hráče děkovat fanouškům za to, že ten a ten příspěvek na facebooku měl x lajků, ale za podporu na tribunách nám děkují pravidelně, uznávají to i soupeři a některé nové příchozí hráče sem ta atmosféra i svým způsobem nalákala, takže v tomhle trendu pojďme pokračovat i nadále!