Hanáci, vždycky jsme s váma! - Mora vs. Vítkovice, Brno vs. Mora, Litvínov vs. Mora a Mora vs. Boleslav

27.10.2016 15:18

Mora vs. Vítkovice

Po poměrně vydařeném výjezdu do Zlína nás čeká další domácí zápas, dorazí Vítkovice, které jsou v poslední době v útlumu jak herně, tak fanouškovsky. Před zápasem si nejen já říkám, že je to ideální soupeř pro to, abychom se po dvou porážkách zase chytli. Čekám, že dorazí dost lidí, ohlášená návštěva 4.934 lidí není vůbec špatná, mohlo to ale být i o něco lepší. Někteří tento zápas označují jako „moravské derby“, jo, svým způsobem by se to dalo tak nazvat, mnohem vypjatější a vyhecovanější zápasy ale bývají třeba se Zlínem nebo Brnem. Kotel není tak narvaný jako obvykle, takže si říkám, že „náplavy“ asi sedí a dnes by to mohlo být dobré, opak se však ukázal pravdou.

Už od začátku navazujeme na nedobrý výkon z předešlých zápasů, zase fandí víceméně střed, na krajích ani nejsou schopní zvednout ruce. Hráči od začátku hosty tlačí, mají několik šancí, ani tyto momenty však kotel příliš neprobírají. Support jde trochu nahoru po úvodním gólu, kdy se po docela dlouhé době trefuje Kuba Herman. K dokonalosti to ale má pořád hodně daleko.

Začátek druhé části je ještě o něco horší než první třetina, v kotli je tak půlka lidí, takže ti zbývající se sice snaží, ale i tak nás určitě není skoro slyšet. Atmosféře pak nepřidá ani gól v naší síti, který po pěti minutách následuje další a Vítkovice otáčí zápas. Z některých pak paradoxně jakoby padá nervozita a probírají se z letargie, atmosféře pak pomáhá i několik sporných vyloučení a ostrých zákroků. Bohužel u nás je to většinou tak, že k „obyčejnému“ fandění se nepřidává tolik lidí, jako při nadávkách na rozhodčí, soupeře apod., což mi pořád tak nějak nejde do hlavy, ale lidi to dokáže nahecovat dost a dost a tak zbytek zápasu je z fanouškovského pohledu alespoň průměrný. Snažíme se kluky dotlačit k vyrovnání, ti ale do konce zápasu pouze snižují a nakonec dostávají rozhodující gól při závěrečné hře bez brankáře.

Co se týče vítkovických, těch bylo odhadem něco přes 100, předvedli sympatický výkon, ale potenciál měli rozhodně na víc, zvlášť při tom, jaký výkon jsme na tribunách podali my. Po zápase dochází k několika střetům, pár vítkovických inkasuje při cestě k autobusu, když se mezi ně zamíchá několik našich, které následně vykazuje PČR, další pak dostávají na tramvajové zastávce, když celkem nerozvážně začínají provokovat. Několik našich se pak rozhoduje vyrazit za vítkovickými na vlakové nádraží, tam už je ale hojně přítomná policie a k ničemu dalšímu už nedochází.

Dnešní výkon na tribunách (opět) nebyl z naší strany dobrý, nevím co víc ještě dělat, aby se lidi probrali a fandili od začátku až do konce. Sice tomu mnohdy nepomáhá ani stav na hřišti, ale i v minulosti jsme často prohrávali (vzpomeňme třeba na sérii 15 porážek na konci základní části v první extraligové sezoně) a náš výkon na tribunách nebyl až takhle špatný. Pak je strašně složité i volit pokřiky, aby se stále neopakovaly, když třeba chorál, který jsme dřív klidně vydrželi v hojném počtu jet 5 minut i víc, teď jedeme třeba půl minuty, to je hodně špatně. Každý by měl začít primárně u sebe, každý by si měl uvědomit, že to dělá pro hráče, které podpora z tribun nesmírně motivuje a pokud to stojí za hovno na tribunách, je to většinou špatné i na ledě. Nesmíme s podporou čekat až do chvíle, kdy vedeme, ale musíme hráče od začátku hnát k dobrému výkonu! Tohle si laskavě uvědomte a chovejte se podle toho i na tribunách! Vás nebaví, že vás někdo do toho fandění nutí a mě, věřte mi, to taky strašně nebaví, tak do toho pojďte šlápnout sami od sebe a uvidíte, že nás to všechny bude mnohem víc bavit!

Poslední slova pak musím věnovat z mého pohledu pravé straně kotle. Je fajn, když je zrovna třeba ticho, že rozjedou nějaký pokřik, přece jen jde o fanoušky, kteří chodí na hokej i desítky let. Spatně ale je, když se začneme jakkoliv přeřvávat nebo když rozjíždí neustále chvilku po sobě pořád to samé dokola. Takže za pomoc díky, ale zase všeho s mírou.

 

Brno vs. Mora

Hlášení a placení výjezdu do Brna probíhá poměrně dost dopředu, ale nakonec plníme pouze jeden autobus. Jak už je dobrým zvykem, pár dnů před výjezdem začínají psát lidi, že chtějí taky jet a jestli ještě máme místo. Zkoušíme tedy vypravit i druhý bus, nicméně i když zájemců bylo dost, na pátečním zápase jich platí asi 12, takže druhý bus rušíme. Příště si to laskavě rozmyslete dřív, pár dnů před výjezdem (někteří psali dokonce ještě v neděli dopoledne, jestli je místo) je už opravdu pozdě a místo na 99 % už nebude, pokud to budeme vědět zavčas, většinou není problém zajistit další autobus. Nakonec se podaří zajistit alespoň větší autobus a tak můžou jet všichni, kteří měli výjezd zaplacen.

V den výjezdu absolutně nestíhám, proto mě autobus nabírá až na benzince pod Tescem. Cesta pohodová, chvilku po nástupu už u mě přistává první láhev domácí pálenky, lahví koluje po autobuse hned několik a mnoha z nás navozují příjemnou náladu. Na zastávce těsně před Brnem se začínají rozjíždět první pokřiky a chorály, někteří se pak fotí s dopraváky ve slušivých popelářských vestách a různě je provokují. Do Brna dorážíme asi hodinu a půl před zápasem, chvilku čekáme na lístky a pak se pomalu přesunujeme před stadion. Čeká na nás opět přemotivovaná sekuritka, všichni jsou velice důkladně prohledáváni, borec mi prohlíží megafon a div, že ho nemusím rozdělávat a ukazovat, že v něm jsou opravdu baterky a ne dýmovnice… Některým pak sekuritka říká, ať hodně provokujeme, že si chtějí bouchnout… Prvního vyvedeného pak registrujeme prakticky ihned po vstupu a upřímně se tomu ani nedivím, jelikož dotyčný nemohl pořádně ani chodit. Takových adeptů je ale více a téměř všichni se v průběhu zápasu dostávají před stadion. Po vyvedení prvního člověka se opět spouští naprosto nesmyslné diskuze se sekuriťáky, ti vyhrožují, že vyvedou další lidi, prostě debilita z obou stran.

Jak se blíží zápas, pomalu se trousíme do sektoru, musím si udělat prostor, protože pro některé je asi zatěžko stoupnout si mezi ostatní a musí zavazet u zábradlí. Domácí těsně před začátkem vytahují choreo, které je tvořeno obrázkem jedné z prvních brankářských masek, nápisem a barevnými foliemi, se začátkem zápasu se folie mění na modré a bílé vlaječky. Choreo docela povedené, ale už jsem od brněnských viděl i lepší díla. Ve svém reportu nás zkritizovali za to, že my jsme si nenachystali prezentaci žádnou. Nachystali bychom si ji, ale je zbytečné tvořit něco, co by nám nebylo vpuštěno na stadion, takže asi tak. Snad poprvé nepřichází domácí s docela debilním pokřikem co vás tak málo a celkově za zápas registruji od obou táborů, vzhledem k předchozím zápasům, velice málo urážek. Od začátku zápasu fandí většina sektoru z plných plic a já jsem tomu strašně rád. Náš výkon příliš nesráží ani dva góly v naší síti, jako ledová sprcha ale zapůsobí gól třetí. Naštěstí za chvíli končí první třetina a jdeme se zklidnit ven. Přichází první provokace ze strany domácích, zatím je vše řešeno pouze slovně, k žádnému konfliktu nedochází.

Zkraje druhé části inkasujeme snad z první střely na branku, což většina hostů nevidí, protože přestávka je příliš krátká a někteří se trousí dovnitř snad ještě v 8. minutě. S dalšími příchozími začínáme opět rozjíždět náš support, s přibývajícími minutami vyzývám všechny, ať serou na stav, že jsme přijeli fandit, většina lidí na to opravdu slyší a na stadionu je nás často slyšet víc než domácí, takhle by to mělo vypadat pořád! Další energii nám do žil přilévají dva naše góly, brněnští jsou mírně nervózní a dochází k prvním strkanicím přes plot. Po konci druhé části ještě zůstáváme v sektoru a fandíme, fandíme pak i venku. O druhé přestávce pak dochází ke dvěma menším konfliktům, ze kterých vycházíme vítězně, na vyvedené ale prohráváme 5:1. Další radovánky pak kazí přítomná ochranka.

Ve třetí části bohužel nenavazujeme ani na ledě, ani na tribunách na výkon ze druhé třetiny. Docela mě sere, že venku všichni vyřvávají jak na lesy, na stadionu se ale asi stydí a drží hubu… Po pátém inkasovaném gólu jde náš výkon ještě více dolů a už víceméně čekáme na blížící se konec zápasu. S hráči si pak zatleskáme, řekneme jim (už počtvrté), že jsme vždy s nimi a čekáme, než domácí absolvují děkovačku. Čekáme i po děkovačce, i po vyprázdnění stadionu, někteří začínají být nervózní, ale ochranka je neoblomná. Po chvíli zůstávám v šoku, když nám sekuritka nabízí, že můžeme jít ven kouřit, ale že se máme držet pohromadě a oni nás obstoupí, aby všechno proběhlo bez problémů. Jdeme tedy ven, shlukujeme se před vchodem na stadion a kolem nás stojí těžkooděnci a ochranka. V téhle „společnosti“ se necítím úplně příjemně, ale bohužel není na vybranou. Po dalších asi 10 minutách přijíždí autobus a my, stále v obklíčení kosmonautů a ochranky nastupujeme a opouštíme Brno. Za kordonem kosmonautů se pak formují domácí, když projíždíme kolem, tak nás někteří fakují, někteří to berou s humorem a mávají. Po cestě zpět ještě 2x stavíme, nálada v autobuse je i přes prohru výborná a až do Olomouce se bavíme nejrůznějšími způsoby.

 

Litvínov vs. Mora

K Litvínovu asi netřeba se příliš rozepisovat. Na utkání dorazilo 24 Hanáků, většina vyrazila pouze se podívat na hokej, párkrát za zápas se sice ozveme, ale nic světoborného. Co se týče litvínovských, v některých pasážích zápasu je to dobré, co se týče hluku, ale jejich pokřiky a chorály jsou jinak pořád stejně dementní jako v minulosti.

Zápas se vyvíjí docela nadějně, vedeme už 2:0, nakonec ale těsně před koncem dostáváme po nesmyslném faulu vyrovnávací gól a zápas nakonec prohráváme 3:2 po nájezdech. S kluky si zatleskáme a znovu jim řekneme, že jsme vždy s nimi, už to ale začíná být po našich zápasech nepříjemným pravidlem pravidlem…

 

Mora vs. Boleslav

Po pěti porážkách v řadě přijíždí Mladá Boleslav, velice nepříjemný a pro nás i neoblíbený soupeř. V první lize jsme s tímto soupeřem svedli řadu vyrovnaných bitev, v extralize jsme dosud s tímto soupeřem z 9 zápasů vytěžili 11 bodů za 3 vítězství v normální hrací době a jedno po nájezdech. Už po porážce v Brně, která je 4. v řadě, se domlouváme, že bychom měli hráče nějakým způsobem podpořit, v plánu je alespoň transparent, s konečnou podobou vyčkáváme na výsledek z Litvínova, kde přidáváme další, už 5., porážku v řadě. Transparent tedy nakonec zní „5 zápasů – 2 body? Vždycky jsme s váma!“

Na zápas jdu celkem brzo, už po čtvrté jsem u zimáku, nikde žádné fronty, nikde skoro žádní lidi, čímž se začíná trochu naplňovat moje prognóza, že i přes výzvy k podpoře dnes nebude víc než 3 a půl tisíce. Kupuju lístek, pomalu obcházím zimák ke vchodu u skleněnky, po cestě potkávám asi 3 lidi. Ve skleněnce si tradičně kupuju 2 piva a mířím nahoru, kde se vybírá. Chvilku stojím s klukama a kecáme, vidím přehlídku hluchých a slepých lidí, kterým se skoro zázračně nahoře nad schody tyto smysly vrací, stejná situace se pak opakuje na druhé straně, kde vybírají 2 slečny, zde občas nastane i panika, když někteří vidí, že se vybírá na choreo, tak se otáčí a téměř prchají dolů ze schodů. Na druhou stranu ale někteří řeknou, že nemají drobné a vrátí se, až rozmění, a většina se opravdu vrací, což docela zahřeje u srdce. Celkový výtěžek vybírání je nějakých 9.200 Kč (původně avizovaná částka je chybná, protože jsme zapomněli započítat stovky :-) Na to, že se vybíralo na velké choreo k oslavě 95 let hokeje v Olomouci je to ale celkem slabé. Dlouhou dobu si lámeme hlavu s tím, proč lidi nepřispívají, jestli je fanouškovské aktivity a atmosféra na našem stadionu nezajímá, jestli jim vadí, jak to děláme, jestli by chtěli na zimáku ticho jako v NHL nebo za zápas zařvat párkrát Mora a dost. Nevím, osobně to absolutně nechápu. Třeba na Litvínově se vybralo téměř 15 tisíc, což bylo super a měli jsme pocit, že i v tomhle ohledu se v této sezoně konečně zlepšíme, pak přijde další vybírání a vybere se nějakých 7 a půl tisíce, při dalším tisíců 9. Je to smutné a docela to bere i energii do další práce a tvorby. Kecy typu „zase to všechno prochlastáte“, „bůhví, komu to skončí v kapse“ apod. dokážou akorát tak nasrat, sami vidíte, že letos jsme přišli s několika prezentacemi, které rozhodně nebyly zadarmo, kupříkladu role papíru stojí kolem patnácti set, do toho barvy, válečky, nástavce, fixy, tužky, izolepy apod., všechno něco stojí. Navíc se teď platila výroba triček a samolepek, kupovala se blána na buben, těch věcí je strašně moc a bez pomoci ostatních je nebudeme moct realizovat. Chorea dělají všichni ve svém volném čase bez nároku na jakoukoliv odměnu, nedělají je pro sebe, dělají je pro vás, pro hráče. A ocenění toho všeho? Nezájem a debilní kecy. Samozřejmě to neplatí na všechny, těm, kteří přispívají, ať už občas nebo pravidelně, jsme strašně vděční, ale těch lidí je tak maximálně 1.500, zbytek na to prostě sere a pak se na facebooku nebo v diskuzích rozplývají nad tím, jak jsme MY dokázali vytvořit parádní atmosféru. Je zajímavé, že tohle většinou píšou lidi, kteří za zápas maximálně párkrát zatleskají a ani nepřispějí na choreo. Tohle MY používají jen u dobrých věcí, pokud se někde udělá bordel nebo se vybírá, tak je to JÁ a ONI. Takže buď to berte jako JÁ a ONI pořád, nebo to nerozlišujte, buďme pořád MY a zapojujme se VŠICHNI do veškerých aktivit. Myslím, že díky pěti, deseti, dvaceti korunám nikdy nikdo nezbohatl ani nezchudl, tak nám, prosím, věnujte alespoň tyto drobné a berte to tak, že je to i ocenění práce, kterou zápas co zápas na tribunách a při tvorbě choreí a dalsích věcí odvádíme.

Teď už k samotnému zápasu, všichni ví, že hráči jsou ve výsledkové krizi, na tribunách je to hodně znát, všichni jsou nervní z výsledku a musím lidi hodně hecovat, aby to mělo aspoň nějakou úroveň. V první komerční přestávce vytahujeme zmíněný nápis, kterým chceme hráče podpořit, lidi hecuju, ať se zapojí všichni, že je to k nápisu na podporu hráčům a řveme „Hanáci, vždycky jsme s váma“ a „hoši my vás nikdy neopustíme“, lidi to díkybohu pochopí a řvou opravdu téměř všichni. Choreo mělo pozitivní ohlas jak u zbytku publika, tak u hráčů, dokonce prý i trochu způsobilo zmatky při jednom střídání :-) Pozitivní je, že někteří konečně pochopí, že fandíme proto, abychom hráče podpořili, takže po zbytek první části je fandění na celkem dobré úrovni, i když, ruku na srdce, dalo se z toho vymáčknout mnohem víc.

Ve druhé části na tenhle výkon ale ani zdaleka nenavazujeme, proto zase začínám nervovat a nadávat, poté, co začnu řvát na jednu ze stran kotle, že tam akorát stojí jak čuráci, tak se konečně probírají a hned je to o něčem jiném (vytáčeli mě zejména 3 pánové spokojeně si hovící opření o tyčku, po mém „napomenutí“ se dva vzpamatovali a fandili velice dobře, třetí se zase přidával jen velice neochotně). Takhle to opravdu nejde, pokud do toho kotle jdete, tak kurva fanděte, mě taky nebaví vám nadávat, ale když není zbytí :-) Po gólu boleslavských, který padne téměř z ničeho, stojí většina lidí jako opaření, já se trochu bojím, jak to bude vypadat dál, ale vzápětí nám vrací vedení Honza Knotek a atmosféra je opět na dobré úrovni.

Třetí třetina je, co se týče našeho výkonu, vcelku dobrá, začínáme nadávat na rozhodčí i hostující hráče, do pokřiků a chorálů se zapojuje velká většina kotle, takhle by to mělo vypadat pořád. Zápas nakonec po nervy drásající koncovce, kdy náš hráč třeba přestřelí z pěti metrů prázdnou branku, vyhráváme. KONEČNĚ! Po zápase si s kluky zase užijeme děkovačku, společně si zaskáčeme, vyvoláme Honzu Knotka, který se tuto sezonu rozjel k nevídaným střeleckým výkonům, a Braňa Konráda, který předvedl další z jeho nápaditých kousků. Po zápase valíme ke Flekům spočítat vybranou částku, budeme tam asi počítat pokaždé, proto kdo chcete, klidně se přijďte příště podívat, jestli o vybrané částce nekecáme :-)

Na zápas nakonec dorazilo něco přes 4.200 lidí, což je vzhledem k okolnostem docela slušný počet a mé černé prognózy se nevyplnily. Boleslavské (prý jich bylo 6) za celý zápas nijak neregistruji.